HPIM1289.JPG

 

NY, SPEKULATIV INNTEKTSKILDE FRA FORSIKRINGSSELSKAPENE??

At amerikanske forskere nå ønsker at fedme skal defineres som en sykdom, gir en svært dårlig smak i munnen. Det smaker av en ny, enorm vekstnisje i den lege- og legemiddelindustrien. Det vil garantert gi helt feil løsninger i form av medisiner, kirurgi og gradvis high-tech medisin som koster sinnsvake summer.

Når det er sykdom må forsikringsselskapene punge ut, og det betyr at alle må være med å betale.

Dette vil ha vidtrekkende negative konsekvenser, spesielt når løsningen dessverre ligger i enkeltpersonen.

FEDME, RESULTAT AV FEIL LIVSSTIL

Fedme er i hovedsak et symptom på feil spisevaner og sedat livsstil mer enn genetikk. Det er mangel på kunnskap om kropp og helse, og mangel på korrigering og hjelp da vekten startet å øke til mer enn normalt. Kun i sjeldne tilfeller er det en medisinsk og/eller arvel årsak til fedmen.

ARVELIG FEDME – ELLER ARVELIG LIVSSTIL?

Det er klart at vi er alle forskjellige, og at vi har forskjellig evne til fettlagring. Noen er av den magre sorten – andre mer muskuløse og sterke – og atter andre er mer runde og lubne. Det må vi alle innrette oss etter, og spise og trene for å holde oss innen de normalvektiges rammer.

Det vi arver – i enda større grad enn gener når det gjelder fedme – er miljørelaterte spise- og livsstilsvaner. Det er et kulturelt og sosialt problem som gir utslag på vekt og helse.

FEDME HAR BLITT SKJERMET

Fedme skal vi liksom ikke snakke om. Vi bare later som om “big is beautiful”, og er livredde for å såre de som er virkelig overvektige.

Fordi vi ikke våger å konfrontere problemet, har Helsemyndighetene i Vesten få eller ingen tilbud til overvektige! Annet enn kirurgi når fedmen er livstruende. Nå opereres til og med ungdommer, noe som er skremmende!

FOREBYGGING ER MEST PISSPRAT

Det har blitt gjort svært lite kontruktivt for å forebygge fedme. Nitrist, fordi fedme skaper langt flere sykdommer og belastninger på helsebudsjettene enn noen annen livsstilsfaktor.

Tenk hvis myndighetene hadde jobbet like tøfft mot de overspisende som mot røykere, da hadde vi hatt langt færre med diabetes, høyt blodtrykk og utallige andre relaterte sykdommer.

VI TRENGER BEHANDLINGSTILBUD

Det er mangel på hjelp og støtte til sunn vektreduksjon, og det er i stor grad manglende evne og vilje til å ta tak i problemet. Istedenfor dyre, medisinske løsninger bør vi tenke ut av boksen før det er for sent.

HELSEOPPHOLD MED LIVSSTILKURS

Norge som et av verdens rikeste land burde virkelig komme med et nytt, forebyggende helsetilbud for de som er i risikogruppen for de alvorligste livsstilssykdommen. Vi bør ha helsehoteller hvor overvektige kan bo og lære seg ny livsstil!

AKTIV REHABILITERING

Det bør være helsekursopphold hvor deltakerne må delta i alt – fra daglig drift og renhold til matlaging og underholdning.

Med fysisk trening på alle nivåer, og flinke coacher og instruktører som kan motivasjon, kommunikasjon – og drive deltakerne positivt på veien til normalvekt og en normal holdning til mat og kropp.

IKKE SUNNHETS & IDRETTSFOLK

Her nytter det ikke med vanlige ernæringsfysiologer fra Universitetet – eller instruktører fra Idrettshøyskolen. Det er helt andre egenskaper som må til.

Både maten og treningen er enkle greier som “alle” er enige i. Utfordringen er å få kosthold og trening gjennomført så det gir resultater. Det krever motivasjon, tøffe tak – og resultatorientert holdning – ikke stakkars deg & dill-dall akademisk pekefinger.

MANGE HAR SLANKET SEG FETE

Det er ikke bare grådighet som skaper overvekt. Det er mange, mange faktorer i vår moderne levestil som gjør at stadig flere sliter med fedme. Stress, forensing, feilernæring, tilsetningsstoffer i mat- og drikkevarer – tidsklemma som gjør det vanskelig å få tid til å trene…

Kombinert med jo-jo slanking har mange slanket seg fete. De trenger coaching for å komme på rett vei nedover på vektskalaen igjen.

Kanskje våre politikere som kjenner problemet på egen kropp burde ta tak i denne helse utfordringen? Satse på at Norge slankes med sunn livsstil – og blir vinner i Best Helse?

0Shares