IMG_3733-94.jpg

STRESS, STRESS, STRESS

Det moderne mennesket er en myk skyteskive for ytre og indre påvirkninger. Mental stress er noe av det farligste for helse, og en stor del av alle sykdommer skyldes tanker og ord, ikke virus, basiller og ”gjerninger”…. Tror nå jeg!

VI STRESSER OSS I HJEL

For hvorfor står det så dårlig til med folkehelsen? Det er ikke bare økende grad av forurensing og giftstoffer, det er også økende grad av stress. Hvorfor dukker det opp nye sykdommer og plager, samtidig som vi knapt kan ta hånd om alle de ”gamle” sykdommene?

Jo mer en leser om sykdommer (og helse), jo klarere står det frem hvor sterk tankens makt er til å påvirke vårt svake ”kjød”.

Tanker og tro kan flytte bjerge, det har vi så visst fått inn med barnelærdommen.

TANKER KAN BLI VIRKELIGHET

Tanker – og tro – kan gjøre oss syke, eller friske. Stress er en faktor som påvirker vårt tanke- og handlingsmønster enormt, og vår helsetilstand er i stor grad et resultat av hvordan vi hanskes med stressbelastninger i våre dagligliv. Stress er både livsbevarende, og livstruende – alt etter som hvordan man takler tanker, situasjoner og følelser.

STRESS SVEKKER IMMUNFORSVARET

Mental stress er kanskje det verste fordi det er så diffust og vanskelig å sette ord på. Det synes heller ikke utenpå oss, ikke før det har gått lenger enn langt.

Stress aktiverer mer enn 1400 fysiologiske forandringer i oss på et øyeblikk

Det gir en belastning på organismen uten sidestykke.

KVINNER SVÆRT UTSATT

Kvinner er også langt mer utsatt enn tidligere generasjoner, fordi vi stort sett er yrkesaktive og står på for å være like dyktige som mennene.

I tillegg har fremdeles svært mange kvinner hovedansvaret for hjemmefronten, for barna, gamle foreldre – og alt ”småtteri” som tradisjonelt har vært kvinners domene. Det er alt fra å arrangere barnebursdager, huske julekort og presanger, fikse glidelåsen som sprakk, fjerne flekkene på teppet, rydde, sy gardiner, følge junior til tannlegen, og ta fri fra jobben når barna er syke… Hundrevis av småting som til sammen tar tid og krefter.

LANGT TIL HELT REELL LIKESTILLING

Selv om du har en engel av en mann som både vasker, støvsuger, tømmer søppel, er med på handling og matlaging, passer barna og tar tungarbeid i hus og hage, så har nok fremdeles mange kvinner et mentalt bilde av oss selv som ”moder´n” (som kan disse tingene bedre enn fader´n).

Og fader´n, ja han forventer stort tett takk for hjelpen for innsatsen på heimefronten (og at han blir bedt om og får beskjed om hva som må gjøres). Med andre ord, som min eks-svigersønn sa om arbeidsfordelingen hjemme. ”Jeg roter – hun rydder”… (Legg spesielt godt merke til EKS! Han er for lengst skiftet ut med en som skjønner teamwork).

VI MÅ BLI FLINKERE TIL Å GI FAEN

Enten vi liker det eller ikke, så har svært mange av oss nedarvede holdninger som gjør at vi påtar oss mer enn vi makter! I tillegg er vi ofte elendige til å delegere til andre familiemedlemmer.

Vi tar ”vent litt” som et nei, og trår til i sterk visshet om at da gjør vi det raskere (og bedre…) selv. Og vi får det som vi fortjener: Det meste av jobben blir vår. Og vi stresser oss nesten til døde i vår jakt på perfeksjonisme.

BEDRE MED SKITT I KROKENE ENN ET RENT HELVETE 

Vi må slakke av på kravene og tenke livskvalitet for oss og våre nærmeste. Flinke jenter må innse at de trenger å slappe av, og at ingenting er perfekt. Stopp opp, pust dypt og ikke kjas rundt som en hvit mus i hjul.

Det er ikke smart å slite livet av seg.

LATTER OG LEK SMELTER STRESS

Sats på å vare lenge, og ta tid til mer enn plikter. Gi deg selv tilstrekkelig fri til å leve – til å slappe av – til å ha det moro. Voksne skal også kunne leke, le, fnise og fjolle – for vi har alle et lite barn inne i oss som elsker å ha det moro.

Den stakkars lille ungen slipper sjelden fri, men sitter inne og sturer i apatisk kjedsomhet. Hvorfor?

Fordi vi som er voksne utenpå er så redde for å miste masken. Redde for å dumme oss ut og være barnslige. Redde for hva andre skal si. Redde for å vise vårt egentlige så åpne ansikt. Tenk om det ikke blir likt… Igjen, bare gi blankeste blaffen i det!!

SLIPP DITT INDRE BARN LØS

Prøv å frigjøre barnet i deg, og bli din egen lekekamerat. Lek med mannen din også, han har nok fremdeles noe av gutten i seg?

La eventuelle barn og barnebarn forstå at selv om dere er voksne så har dere ikke mistet gnist, nysgjerrighet og lekelyst. Tenk hvor befriende avstressende det er å våge å slippe den voksne masken, våge å fjolle og dumme seg ut, og tørre å le av seg selv.

På ordentlig!

 

0Shares