Å FOR EN HERLIG SOMMERMORGEN

Barndommens sommere var uendelig lange. Hver feriemorgen var som å åpne en skattkiste, full av uopplevde muligheter.

Var det denne spesielle dagen som skulle by på hemmelige jordbærsteder, nye lekekamerater og ekstra iskrem? Eller var det kanskje denne dagen som gi mot til å slippe føttene fra bunnen og svømme på orn´tlig?

SOMMERFERIE

Bare ordet smakte solvarmt og godt på tungen. Ferie på landet, hvor alt var så ganske annerledes fra byen. Omgivelsene, menneskene og tempoet. Noe nytt å la seg forundre over, kanskje skremmes av – bak hver busk og låvevegg.

Og været, som kryptisk ble messet ut av reiseradioen med meldinger fra Doggerbankene og Østafjells, til hysj-hysj fra tilstedeværende, kaffedrikkende voksne – hva var interessant med det?

For været var jo alltid bra det! Akkurat passe blanding av sol, regn, vind og stille. At morer og far´er ikke kunne forstå hvilke muligheter som lå i all denne spennende værvariasjonen. Det ga ikke akkurat lyse utsikter til å gro seg inn i de voksnes, stillesittende prateverden.

HØYT OG LAVT OG LEKENT

Vi små brukte kroppene og sansene til fulle. Vi snuste rundt som jakthunder med øyne, nese- og ører på stilk. I nærkontakt med naturen.

Det var kanskje nettopp den evnen til å leve og sanse i øyeblikket som gjorde feriene så uendelig lange og innholdsrike. Den herlige evnen til å le, leke og leve uten tanke på noe annet. Den bleknet gradvis under veksten videre. Fornuften overtok for entusiasmen.

LEV HER OG NÅ MED ALLE SANSER

Vi voksne opplever mer med hjernen enn med kroppen. Vi er ikke lengre så sansevare, for vi har lagt våre egne barrierer på sjela vår.

Og så kjenner vi tomheten, uroen – og lurer på hvor den store moroa ble av. Den boblende latteren som kilte innmaten så vi nesten ramlet over.

Den åndeløse gleden over bare å være til, den beundringen vi hadde for vår egen kropp som kunne gjøre de mest magiske ting – fra å sykle til å svømme.

VIFT MED TRYLLESTAVEN

Kanskje det er på tide å lete frem noe av magien igjen. For den ligger der, dypt begravet i dine cellers hukommelse. Kanskje den beste måten er at du blir fysisk enda mer bevisst i sommer.

At du tillater kroppen din å utfolde seg akkurat som den gang du var liten.

LA NYSGJERRIGHETEN VÅKNE

La hjernen din få et kodeord for å komme i gang. Det er nysgjerrighet! Uten den kan du ikke oppleve entusiasme. Ta av solbrillene, legg vekk boken, skru av musikken – og gni deg godt i øynene.

La det barnet du en gang var, få lov til å titte frem og skue på verden rundt deg. Hva er det å oppleve her da du?

Titt ned på sjøen… Er du ikke nysgjerrig på hva som skjer under vannflaten? På ned maske, snorkel og svømmeføtter. Kom deg ned og opplev en helt ny verden hvor det yrer av liv.

Eller ta deg en rusletur bare for å se og sanse. Gå ikke på vante veier, men velg de ukjente stiene i skog og mark – og føl spenningen ved ikke å vite hvor du havner.

ALT KAN SKJE

Spenningen over ikke å vite hva du vil finne, se og oppleve. La det pitre av nysgjerrighet for å finne ut hva som ligger rundt neste sving. Titt hele tiden rundt deg, snus duftene inn – og sug til deg alle de utrolige detaljer og grafiske mesterverk som finnes i naturens skaperverk.

Knip av et blad, se det mot lyset – gni det mellom fingrene så aromaen siger inn i deg. Vit med visshet at dette kan ikke all verdens avanserte teknologi kopiere. Dette er verdens virkelige underverk.

SLÅ UT HÅRET – VÆR I ØYEBLIKKET

Løp bare for å løpe, for å kjenne hvordan kroppen din smelter sammen med luften, bakken og hele naturen. Hopp og hink, løp og dans – og kjenn hvordan blodet bokstavelig talt bruser og fyller deg med liv.

Regner og blåser det? Kom deg ut likevel. Sitt ikke inne og syt over dårlig ferievær, men bruk det – uansett.

BLI ETT MED ELEMENTENE

Ta deg en svømmetur i plaskregnet, en løpetur langs strand eller i skog – eller bare trask avgår der det passer deg, og trekk inn duftene av en nyvasket verden. Det er deilig å gi seg selv lov til å bli søkk-kliss-klass-gjennombløt, gi blaffen i hår og utseende – og bare kjenne på kroppen at vann, det er selve livseliksiren.

Som min bestemor Thea sa: Regnvann er det beste skjønnhetsmiddelet for både hud og hår…. Og som søster Sissel filosofisk sa om hud: Huden, den er for å holde vannet ute og fettet inne… Nok en værklisje til trøst og tupp i ferierumpa: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

OPPLEV DIN EGEN FERIEBY 

Kanskje du er hjemmesitter i ferien, og er rent misunnelig på de andre som flykter ut av byen som trekkfugler? Du kan gjøre akkurat det samme – etter jobben og i weekendene.

Du kan bruke hjemstedet ditt, byen din, parker og friluftsområder for å feriere fra fire hver eneste dag.

OPPLEVELSER RUNDT HVERT HJØRNE

Du kan være leken og nysgjerrig, og føle og sanse ditt nærmiljø på kroppen. Kanskje du blir både betatt, imponert, forundret og begeistret over det som finnes av kultur, kunst og særegenheter like utenfor din egen stuedør. Det er lett å bli ”husblind” og overse mye av gammel vane.

Jakt på det du sjelden legger merke til, til med lokalkunnskap – og snus deg frem til opplevelser . De finnes overalt for den som er villig til å se.

LAD OPP HJERNEN MED FRITIDSMINNER

Hjernen din trenger også en skikkelig ferie og annerledes opplevelser. Kanskje det viktigste er fri fra hverdagsbekymringer, tilgjengelighet hele døgnet, elektronisk underholdning og stress.

Finn hjerneføde som lader den opp så den gir inspirasjon til lyst og glede for resten av kroppen din.

NÅ ER NÅ – OG NÅ SKAL DU NYTE

Gi den en daglig porsjon av sommerens motto: I går er historie, i morgen er fremtid – i dag er dette øyeblikk. Gyldne sommerøyeblikk som skal nytes i fulle drag, med alle sanser åpner. For det er faktisk et helt år til neste gang……

HA EN FANTASTISK SOMMER OG NYE, UFORGLEMMELIGE FERIEMINNER 

0Shares