IKKE VÆR REDD FOR Å BLI ELDRE – VÆR GLAD

Er du innerst inne vettskremt for hver dag som går, fordi sanden i timeglasset sakte men utrolig sikkert renner ned? Ser du at det blir stadig mindre å gå på før det er tomt?

Tenker du på hva som skjer etter hvert som du uvegerlig blir litt og litt eldre?

MIDTVEIS I LIVET

Etter at vi runder femti, så er det en gufs av at vi er på vei nedover… Selv om femti i dag er helt forskjellig fra tidligere generasjoner. Men, innerst inne har vi nok de samme tankene, særlig vi kvinner – fordi mange underbevisst føler at de går ut på dato når overgangsalder og hetetokter slår til.

HJERNEVASK & KVINNEDISKRIMINERING

Vi kvinner er faktisk ganske så hjernevasket, og frykter at aldring er synonymt med forfall fysisk og mentalt. Menn har det enklere, de kan fremdeles reprodusere seg – og med hjelp av de små blå pillene kan de fremdeles funke…

STOPP – DU ER DEG HELE LIVET

Aldring er ikke ensbetydende med at du blir stadig mer utvisket, gammel og grå. Nei, nei! Du er akkurat den samme, hele livet. Du har valg! Du kan gi blaffen fordi du ikke orker – eller du kan pusse, polere og forbedre deg – lære mer – finne gode løsninger for deg, og velge å gjøre det beste du kan ut av livet ditt.

VÆR POSITIV OG AKTIV

Hvis du gjør så godt du kan med kosthold, trening, egenpleie og stressmestring så vil du i alle fall spare deg for mange hverdagsplager og de sykdommene en stor del plages av. Klart at det er sykdommer som slår til uansett hva man gjør, men det er livet og en risk for oss alle.

Men, hvis du tar vare på deg selv – lever mer her og nå, og slutter å bekymre deg for fremtiden og hva som eventuelt skjer – så er du i alle fall på rett vei til det gode liv.

MEDIA SKREMTE MEG

Da jeg ble pensjonist, fikk jeg mer tid til å lese aviser og følge med på nyheter på nettet. Jeg ble skikkelig skremt av de mange historiene fra virkeligheten om hvordan det er å bli gammel i Norge.

Jeg leste storøyd om stakkars gamle mennesker som får servert plastpakket, udelikat, elendig mikrobølgemat – som må forholde seg til tilfeldige, travle hjelpepersoner som har stoppeklokke osv.

FARLIG PÅVIRKNING

Uten at jeg var klar over det, var all denne skremselen om eldrebølgen! For en farlig og depressiv påvirkning.

Mitt ubevisste jeg begynte å grue seg til fremtiden. Tenk om jeg etter hvert skulle bli hjelpetrengende og en belastning for meg selv og andre? Tenk om jeg måtte bo på Mennesker som burde vært på gamlehjem som vi hadde i gamle dager – hvor de hadde et sosialt miljø med likesinnede fremfor å bo i isolasjon og helsefarlig ensomhet.

HJELPE & TRØSTE

Vi leser om de ”heldige” som har fått plass på hjem, men som må tilbringe sine siste år på dobbeltrom i sammen med ukjente mennesker. I institusjoner som ofte er lysår fra de miljøene folk kommer fra og trives i. Fra rokokko til respatex – fra koselige, personlige hjem til et nattbord hvor noen familiebilder er det som er igjen av livet.

NEI TAKK – JEG STIKKER AV

Jeg mistet mye av gløden, og måtte virkelig gå i meg selv. Da skjønte jeg at det var angst for å bli gammel (enda jeg jo allerede var på vei til sytti…). Jeg følte meg jo som mitt vanlige, rimelig spreke og oppegående jeg. Speilbildet var også helt i orden, men livslysten ble tappet.

Etter mye ettertanke tok jeg noen viktige grep for å rydde opp og avgifte tankegangen.

FARVEL TIL NORGE 

Jeg måtte ha nye omgivelser, nye utfordringer – og rett og slett et nytt liv hvor jeg kunne utnytte all den ekstra tiden jeg hadde fått som pensjonist. Det var på høy tid å starte helt på nytt igjen.

Det var den smarteste beslutningen jeg har tatt, for denne livsstilen har fått meg til å blomstre både mentalt og fysisk. Og på tester har jeg blitt yngre og yngre år for år. Angst for fremtiden og forfall? Nei, jeg lever hver dag – og nyter den i stor takknemlighet.

Håper bloggen min kan inspirere deg, så vær så snill: Gi meg Likes, kommentarer – og del og send til så mange som mulig av kvinnene i ditt nettverk. Det gjelder å spre det glade budskap om “bedre og bedre år for år”.

TEST DEG SELV DA VEL

Testen som gir deg svar på hva som er din fysiske alder finner du på nettsidenhvemereldst.no. Testen er utviklet for voksne og kun relevant for dem.

Når du har tatt testen, får du forslag til hvordan du kan øke aktivitetsnivået ditt, og på sikt få en lavere fysisk alder.

NOEN FORSLAG TIL Å FÅ FART PÅ LIVET

  • 1. Lag en plan for treningen. Sett deg delmål.
  • 2. Sett deg et mål.
  • 3. Ta trappene i stedet for heisen.
  • 4. Gå eller sykle til jobben eller skolen.
  • 5. Gå en kort tur om kvelden. Start med 15–20 minutter.
0Shares