Må du bli vegetarianer eller veganer for å slippe “kjøttskam” – eller generell “matskam”. Jeg sitter her på Fuerteventura og leser norske aviser og prøver å følge med på det som skjer i gamle Norge. Det er tydeligvis en økende miljøbevissthet, og godt er det..

SKAM & BÅS-SETTING

Men det er annen negativ og navlebeskuende retning som også griper om seg. Det er nesten latterlig hvordan det settes etiketter og lages nye begrep på alt som vi skal skamme oss over når det gjelder mat og miljø. Noe blir nesten patetisk naivt, og jeg kan ikke dy meg for å tenke: Har de ikke noe mer konkret å fare med? Noe som virkelig vil ha innflytelse på naturen, på oss mennesker – på vårt arvestoff – på fremtiden.

Er det å bli vegetarianer, veganer, fri for gluten – fri for lactose – løsningen? Redder vi ozonlaget ved å droppe kjøtt og bli kvitt kuer som promper? Det blir litt for enkelt!!

De store utfordringene for kloden og menneskeheten er den industrielle dyrkingen av mat, genmodifisering, bruk av livsfarlige plantevernmidler – anti-biotika og hormoner i dyrehold- og oppdrett – bruk av plast i alle sammenheng i mengder som vi ikke kan tenke på… Her burde vi alle brette opp ermene og bidra til STOPP!! Og hvordan gjør vi det?

 SLUTT Å KJØPE SYNTETISK SKITT

Hvis forbrukerne slår seg sammen og unngår å kjøpe så mye hurtigmat, mat med tomme kalorier og masse tilsetningsstoffer – og kjøpe mer naturlige råvarer, så er vi på en smart vei tilbake til normal mat. Er det mer penger å tjene på “grønnere” og mer naturlige produkter så vil produsentene satse på det. Hvis vi nekter å kjøpe skitt – så blir det slutt på produksjonen av det. Logisk? Synkende salgstall og inntektstap vil bidra til “grønnere” produktutvikling. Money always talks…

HVA KAN DU GJØRE?

Det er ofte småting som skal til for å gjøre det daglige kostholdet både mer variert, spennende og hakket sunnere. Det er helt uproblematisk å leve både sunnere, grønnere – rimeligere og ha en fornuftig livsstil uten en masse unødvendig jåleri.

Pluss på måltidene dine med mye mer grønnsaker, og lag gjerne ekstra grønnsakretter – lapskauser og gryteretter med overflod av varierte grønnsaker og mindre kjøtt. Det er både sunt, mettende og økonomisk. Wok grønnsaker, lag gjerne varme grønnsaksalater – og bli rett og slett mer kreativ i matveien. Spis mer frukt – men unngå den som ser så perfekt og blank ut (den må skrubbes før du spiser den..).

VARIASJON ER NØKKELEN TIL MATGLEDE

Ikke vær redd for å eksperimentere med “markens grøde”, krydder og grønne urter. Det er nesten magisk hvordan urter kan gi en helt ny vri på gamle travere. På fotoet her ser du en av mine hverdagsfavoritter: Tagliatelle båndspaghetti med masse finhakket rå løk, reven parmesanost – fersk grovmalt svartpepper  – og en overflod av frisk, grovklippet koriander.

Serveres rykende varm selvfølgelig – gjerne med et godt glass rødvin til. Hverdagsluksus kaller vi det..

0Shares